Po raňajkách sa rozlúčime s obyvateľmi dedinky a vydáme sa na cestu späť džungľou. Po príchode do eco lodge sa pripravíme na cestu naspäť do mestečka Labuan Bajo, ktorú si zopakujeme v nákladnom aute. Cestou obdivujeme nielen prírodu ale aj zručnosť miestnych vodičov ako zvládajú nástrahy cesty.
6. deň:
Ranné nalodenie v prístave mesta Labuan Bajo. Začíname poznávať prekrásne zákutia Floreského mora a nádhernou ostrovnou scenériou sa preplavíme až na ostrov Rinca, ktorý je súčasťou Národného parku Komodo. Park je vďaka prírodným scenériám a varanovi komodskému zaradený na listinu UNESCO. Prechádzka po ostrove. Hľadanie varana komodského v jeho prirodzenom prostredí. Varan komodský – najväčší jašter žijúci na zemi, dosahujúci dĺžku až 3 metre a váhu 150 kg. Koľkých stretneme? Kúpanie, opaľovanie, šnorchlovanie, pochutnávame si na špecialitách pripravených posádkou, ktorá sa o nás stará.
7. deň:
Našou loďou, ktorá je nám plne k dispozícii, sa zastavujeme na tropických ostrovoch s plážami so snehobielym pieskom, všade plno mušlí. Ružová pláž Pantai Merah a komodské varany priamo na ostrove Komodo. Šnorchlujeme v koralových záhradách, pozorujeme krásne pestrofarebné rybičky. Spíme na lodi s výhľadom na neskutočné hviezdne nebo. Hľadáme súhvezdie Južný kríž.
8. deň:
Celé dopoludnie plavba Floreským morom. Smerujeme naspäť do prístavu Labuan Bajo, kde sa vylodíme, rozlúčime sa s posádkou a smerujeme na letisko, odkiaľ preletíme na ostrov Lombok. Následne nás na Lomboku čaká 3 hodinový presun do dedinky Sembalun, do základného tábora, odkiaľ sa začína výstup na sopku Rinjani. Oddych po dlhej ceste, stretnutie s horským sprievodcom a príprava na trek na vrch sopky Rinjani.
Gili Meno je najmenší spomedzi Gili ostrovov. Patrí k ostrovom, ktoré ešte nezasiahol západný zhon, ani masy turistov. Ako dopravný prostriedok je tam využívaný bicykel alebo koč ťahaný konským záprahom. Môžeme si tu užiť šnorchlovanie alebo potápanie, pod vodou môžeme preskúmať koralové záhrady. Nachádzajú sa tu krásne pláže s krištáľovo čistou vodou. Počas pobytu budeme mať možnosť ochutnať z miestnej kuchyne, najmä ryby a zaručene čerstvé morské plody. Dnešný deň možnosť lodného výletu v okolí ostrovov. Stretneme aj morské korytnačky? Koraly rôznych tvarov a farieb, pestrofarebné rybičky, či vrak potopenej lode – to všetko môžeme vidieť počas výletu loďou s preskleným dnom.
Začíname presun na najznámejší ostrov Indonézie – Bali. Najskôr z Gili na Lombok, odkiaľ odletíme krátkym letom na Bali. Bali je samostatná provincia s vlastným jazykom a kultúrou. Ostrov bohov a domov hinduistickej komunity. Taktiež populárna turistická destinácia a ostrov umenia. Sochári, maliari, kováči, šperkári... Ostrov znie tradičnou i modernou hudbou a vlní sa v rytme tanca. Bali ponúka pre každého niečo. Je zmesou moderných turistických zariadení, s veľkou možnosťou nákupov, bohatá minulosť a pamiatky. Na Bali si každý nájde to svoje.
Celodenný oddych na pláži, bary, reštaurácie, shoppingy a rušný nočný život, tak vzdialený pokoju Floresu... alebo celodenný výlet po ostrove. Len čo opustíme turistické rezorty, mení sa Bali na krásnu krajinu s malebnými dedinkami obkolesenými majestátnou prírodou. Navštívime tradičný balijský príbytok a zoznámime sa so spôsobom života miestneho obyvateľstva, jeho zvykmi, tradíciami a kultúrou. Smerujeme do centra balijskej kultúry a umenia - mesto Ubud a okolie. Darí sa tu najmä bohatým maliarskym a rezbárskym tradíciám. Návšteva dielní miestnych remeselníkov. Všadeprítomná tropická zeleň umocňuje ráz krajiny. Ryža je základnou pestovanou plodinou a obživou miestneho obyvateľstva. Amfiteátre ryžových polí sú pre ostrov natoľko typické, že boli zapísané do listiny UNESCO. Pestuje sa i káva, koreniny a rôzne druhy exotického ovocia. Poznáte salak, rambutan, mangosten alebo sirsak? A čo tak cibetková káva? Náboženstvo je neodmysliteľnou súčasťou života Balijčanov. Svojim božstvám stavajú nádherné chrámy a dennodenne prinášajú obetné dary. Návštevu tradičného balijského chrámu nemôžeme vynechať. Všade kde sa pohneme, stávame sa svedkami jedinečnej balijskej symbiózy, kde turizmus kráča bok po boku s tradičným spôsobom života. Bali je naozaj raj.
15. deň:
Posledný BINTANG, čerstvý džús, masáž vo vlnách Indického oceánu, tuniakový steak, alebo radšej sate či soto ayam? Už ako znalci gastronómie, kultúry, histórie, geografie Indonézie opúšťame podľa mnohých raj na zemi. Transfer na letisko a odlet z Bali.
16. deň:
Prílet do Viedne. Prilietame plní zážitkov do všedného európskeho dňa.
V prípade akýchkoľvek ďalších otázok prosím volajte +421 940 994 004